Поетесата спечели стипендия за отличници с уникално есе!

Фотограф: Яна Пенева
🥳🎉ПОЕТЕСАТА ОТ МЕНТОРСКА ПРОГРАМА „СКРИТИТЕ ТАЛАНТИ НА БЪЛГАРИЯ“ СПЕЧЕЛИ СТИПЕНДИЯ ЗА ОТЛИЧНИЦИ🤩🎉
„Затова прегръщай с усмивка предизвикателствата, плувай смело във водите на живота! И знай, че няма нищо страшно да отпътуваш от пристанището, на което си сега, защото някъде там те чакат нови, още по- вълнуващи моменти и запознанства! Колумб остани до последния миг от живота си !“, така завършва есето на Поетесата на тема „Корабът е на сигурно място в пристанището, но не затова са създадени корабите“.
Поетесата е талантлива девойка на 17 години, лишени от родителска грижа, част от „Скритите таланти на България„, с която работим вече трета година. Освен достъпа до уроци по български език и математика и работата с ментор, част от работата на нашия екип е да намира подходящи конкурси и да я насърчава и помага да участва. Така и направихме, когато я поканихме да участва в конкурса на Фондация „Благотворител“. А тя се подготви само за няколко дни с уникално есе и спечели стипендия! Гордеем се с теб, скъпо дете!
Споделяме с Вас, приятели, есето, с което тя заслужено взе тази престижна награда! Благодарим на професионалистите от Фондация „Благотворител“ за това, че насърчават нашите таланти да тичат по пътя към успеха!

„Корабът е на сигурно място в пристанището, но не затова са създадени корабите „

 

„Да бъдеш Колумб всеки миг от живота си“

В. Ханчев

Всяко живо същество обича да  чувства сигурност и спокойствие. Напълно естествено е да не желаем да излезем от зоната си на комфорт, но не е нормално да оставим на страховете си да ни побеждават и  да мислим, че нещо лошо ще се случи, ако я напуснем. Всеки трябва да открива и създава нови светове, защото сме създадени да се развиваме. Като птиците например. Те са защитени, когато са в своите гнезда, но са създадени да летят.

Понякога си мисля, че съм преродена птица, която вечно кръжи и търси своето убежище. Прелитам от клонка на клонка, от дърво на дърво, летя над земята и кацам на непознати пристанища. Съзерцавам морето, отдъхвам за миг, разтърсвам криле и политам отново ! Летя от деня на раждането си! От дома за изоставени деца, към дома на приемните ми родители, оттам към дома за настаняване на деца, лишени от родителски грижи. Тези домове са моите пристани, а хората в тях – семейството ми.

Скоро отново ще полетя !

Да, хубаво е, когато се чувстваш сигурен и защитен, но съдбата на всекиго е различна. Животът доста често ни хваща неподготвени и ни събаря, когато най-малко очакваме.

Когато бях на 13 години, целият ми сигурен свят се срути на парченца. Един ден се събудих изгубила всичко. Бях сама, а хората, които бяха до мен и които ми подариха едно прекрасно и незабравимо детство, вече ги нямаше. Не знам кое ме убиваше повече – мисълта, че няма да ги видя никога или фактът, че трябва сама да построя всичко отново? Реших, че няма да се предам и че ще се боря докрай, защото няма промяна  без действие. Събрах всички парченца отново, но липсваше едно, търсех го навсякъде, но така и не го намирах. Това парченце беше сигурността. Бях изгубила надежда, че ще я намеря и че някога ще бъда отново цяла. Но тогава се появиха те, всички онези прекрасни хора, които ме подкрепят и до днес. Благодарна съм им, че не ми позволиха да се предам, че вярват в мен, дори когато аз не си вярвам. Те ме накараха да се усмихвам отново и да видя красивата страна на живота.

Липсват ми тези, които си отидоха, липсват ми и пристанищата, на които бях преди. Доста често в сънищата  си се връщам отново при тях и им разказвам за прекрасните неща, които ми се случват сега. Щастлива съм, че животът ме срещна с всички тези истински  хора и че ми даде толкова ценен урок.

Затова прегръщай с усмивка предизвикателствата, плувай смело във водите на живота! И знай, че няма нищо страшно да отпътуваш  от пристанището, на което си сега, защото някъде там те чакат нови, още по- вълнуващи моменти и запознанства!

Колумб остани до последния миг от живота си!

М.И., 17

Корпоративни ангели на Поетесата са Частно немско училище Веда. Те осигуряват необходимите средства за участието на талантливата девойка в Програмата, с които осигуряваме участие в семинари, конкурси, редовни уроци, психологическа подкрепа, подготовка за кандидатстване в университет и надяваме се скоро – издаване на първата й стихосбирка.
Всяка година Частно немско училище Веда и неговите възпитаници организират благотворително събитие „Свети Мартин“, чрез което събират дарения и ни помагат да сбъдваме мечти. Благодарение на тях, един от нашите таланти – Крис – е студент втора година в Академията по музикално танцово и изобразително изкуство в Пловдив с профил Хореография.
Наши Корпоративни ангели са компании като: The Stars Group, Coca-Cola, Foodpanda, Cargill, Novartis, ITF Group, Polygraphia Office Center, Groupama Застраховане и др.
Ако искате и вие да дарите шанс за едно по-добро бъдеще на талантлив младеж без родители или в риск, чрез кандидатстване и намиране на работа, станете Корпоративен ангел –  пишете на info@plushenomeche.org.