“В началото бе рисуването” или как сбъдваме мечти!

Първата самостоятелна изложба на 17-годишна талантлива девойка в неравностойно положение, част от Менторската програма “Скритите таланти на България” бе открита на 18 юни 2019 в най-добрата галерия във Варна – Арт Галерия Ларго. “В началото бе рисуването…” е плод на двугодишна подготовка на “Дани”, един от талантите, с които Менторската програма работи от октомври 2017.

Официални спонсори на събитието бяха Cargill Bulgaria. Те са едни от най-сърдечните и дългогодишни партньори на НПО “Операция Плюшено Мече” и през 2018 станаха  първият Корпоративен ангел, като финансираха участието на “Дани”, както и на тримата братя гребци от Видин в “Скритите таланти на България” за учебната година. Благодарение на тяхната сериозна подкрепа имахме изключителната привилегия да организираме тази изложба и да сбъднем една съкровена мечта на дете в неравностойно положение! За нас е изключителна чест да работим с Вас! Благодарим Ви за доверието и затова, че заедно даваме шанс за по-добър живот!

Партньор на събитието беше й г-жа Нели Вълчева, собственик на най-добрата галерия във Варна – Арт галерия Ларго. Тя ни даде безвъзмездно пространството си, за цяла седмица и така подари една невероятна възможност на даровитата художничка да изложи картините си до творбите на изключителни майстори от България!

Картина подарък от художничката за Cargill*

Подкрепа получихме и от нашите партньори M&Bm Ltd., които за пореден път ни подават ръка при организацията на благотворителни събития и през юни дариха принтове на картините, специално за откриването на изложбата. Благодарим Ви за прекрасното партньорство!

Четиринадесет от шестнадесет картини намериха своя собственик само час след откриването на “В началото бе рисуването”. Изложбата събра общо 1 434 лв. от дарения за картини и принтове до края на престоя си в Арт галерия Ларго. По желание на младата художничка, “Дани”, парите от картините ще бъдат използвани за шофьорски курс и обучение, свързано с нейния талант. Останалите дарения ще се оползотворят за уроците на младежите от “Скритите таланти на България”.

Благодарение на системна работа със страхотния професионалист – преподавателя Виолета Данева, която е преподала общо 413 часа уроци по рисуване на художничката в рамките на двете учебни години от нейното участие в Програмата, подкрепата и усилията на изключително отдадения ментор, Людмила Крумова и любящия екип на социалната услуга, която се грижи за “Дани”, момичето успешно се подготви за първата си самостоятелна изложба, като нарисува 16 картини, които представиха пътя и скоростното й развитие до тук. През 2020 й предстоят кандидат-студентски изпити, за които Програма ще я подготви.

Менторът на “Дани” – Людмила Крумова

Рисунки на худжничката преди да влезе в Менторската Програма “Скритите таланти на България” през 2017 година.

Рисунки на младата художничка, които показват бързото й развитие в рамките на година в Програмата. 

Събитието бе двоен повод за гордост за екипа на НПО “Операция Плюшено Мече”, защото М.И., поетесата в Програмата, беше подготвила кратки произведения за всяка картина, които прочете по време на откриването пред всички гости.   

Ето и няколко от тях:

„Гнездото на изгубени мечти“

Понякога съм птица наранена,

от мен излизат хиляди стрели.

Прибирам ги отново, примирена,

в гнездото на изгубени мечти.

                                Поет: М.И., 16

Младата поетеса е само на 16 и е част от Програмата от октомври 2018. С нея работят менторът: Валентина Андонова и преподавателят по литература: Ивана Кърева. През учебната 2019-2020 година предстоят изненади от този млад автор…

„Завръщане“

Завръщам се в родния дом,

с усмивка ме срещат цветята.

На стария прашен балкон

играе вятърът с листата.

Под мене земята се запява,

Отново съм аз у дома.

                                 Поет: М.И., 16 

Това е втора изложба на талантлив младеж, лишен от родителска грижа, част от Менторската програма “Скритите таланти на България” – през юли 2018 се проведе първата самостоятелна изложба на Галин Ковачев – “Микеланджело и Аз“, която също пожъна огромен успех и даде възможност за старт на кариера в света на изкуствата за младежа.

През учебната 2019-2020 влизат още 10 нови участника в “Скритите таланти на България”, от които четирима желаят да се занимават с изкуство…ще бъде една артистична година за всички ни!

Целогодишната менторска програма “Скритите таланти на България” дава шанс за едно по-добро и достойно бъдеще и професионална реализация на даровити младежи, лишени от родителска грижа или в риск. Програмата дава достъп до: частни уроци, индивидуална работа с обучен ментор, посещения на семинари, работилници, състезания, лагери и др. събития, необходимите материали и подготовка за кандидатстване във ВУЗ и/или намиране на стаж или работа.

Повече за програмата, можете да прочетете тук!

Огромни благодарности за реализацията на събитието и талантите отправяме и към:

– Директорите на социалните услуги, с които си партнираме: г-жа Драгнева и г-жа Романова и техните страхотни екипи!

Станила Пенева, вдъхновителя на кампанията “Дари таланта за таланта”, съ-организатор на събитието и част от екипа на НПО “Операция Плюшено Мече”!

Шато Бошнаков, което дари прохлаждащите напитки за събитието!

Павлина Говедарова – фотограф-доброволец на събитието, която запечата завинаги този толкова важен за всички ни момент!

Polina и Николай Кърджиев – за прекрасната и прочувствена музика и атмосферата, която създадоха, споделяйки талантите си!

– На нашите сърцати доброволци, за безкористната служба: Деяна Михайлова-Добрева, Нели Папазова, Антоанет Кехайова, Фатме Мехмед и Десислава Петрова!

– На прекрасния екип на Арт галерия Ларго за страхотното отношение, професионализъм и отворени обятия, с които ни посрещнаха!

Пожелаваме Ви едно страхотно лято! До нови срещи!