Software AG – първите герои от „Златният кръг“

 

 

През зимата на 2020 ние от „Операция: Плюшено Мече“, притиснати от пандемията и несигурността, която я съпътства, стартирахме „Златният кръг“ с надеждата да спасим екипа си от изчезване. „Златният кръг“ е общност от 13 компании-професионалисти, които знаят важността на екипа, който стои зад всяка кауза и успеха й и са готови да подкрепят този екип, за да продължи да съществува доброто, което той твори. Всяка компания от „Златният кръг“ дарява конкретна сума за административните разходи на екипа ни, за да продължим да се борим за бъдещето на талантливите деца в неравностойно положение, с които работим целогодшно.

Първата компания-професионалист, която се присъедини към „Златният кръг“ е Software AG. Имаме удоволствието да интервюираме  Веселин Александров, изпълнителен директор на Software AG в България.

 

 

Q: Разкажете ни малко за Вашата дейност, екип и ценности?

A: Software AG е една от първите IT компании в света. Основана е през 1969 г. в Германия и към момента имаме над 10 000 бизнес клиенти, с които работим в повече от 70 държави. Офисът ни в България беше открит през 2006 г., а аз съм и един от първите служители тук. 

За изминалите близо 15 години от 5-ма души се разраснахме до 260. Сравнително плавният ни растеж за това време ни помогна да изградим и съхраним нещо много ценно за нас – сплотеността в екипа. В днешно време това се приема като клише, но за нас е валидно – хората тук са си близки, помагат си много и изграждат ценни приятелства, а дори и семейства.

Това отговаря и на част от въпроса какви са ценностите ни. На първо място, разбира се, да се отнасяме професионално към работата и клиентите си, на второ да ценим колегите си.

Q: Какво е най-важното за Вас във Вашата работа?

A: Възможността да работим по интересни технически решения, използвайки модерни технологии, за да променим света около нас към по-добро. По този начин инвестираме в най-ценния актив на едно общество – будните умове.

Q: Споделете ни най-ценния урок, който сте научили през годините?

A: Успешните проекти се правят със сплотени и емоционално свързани екипи, които са отворени към новите предизвикателства, никога не спират да се учат и успешно се адаптират към света на бързо променящите се технологии. Да бъдеш част от такъв екип и неговите успехи носи огромно лично удовлетворение.

Q: С каква насока е Вашата корпоративна социална отговорност?

A: С три основни насоки. Първата е даряване на средства или директно закупуване на апаратура за детски отделения на нуждаещи се болници в страната. През изминалите години сме правили дарения на болници в София, Варна и Силистра.

Втората е организиране на вътрешни дарителски инициативи с цел набиране на средства за близки на служители, които се нуждаят от за животоспасяващи лечения, или за фондации с различни добри каузи.

От няколко години участваме и в националната кампания „Капачки за бъдеще“, с която едновременно подкрепяме дейността на кампанията да събира средства за закупуване на кувьози за бебета и рециклираме отпадъчни опаковки, което е част от офисната ни култура.

 

 

 

Q: Кое е най-интересното и забавно благотворително събитие, което сте организирали или в което сте участвали?

A: Да си призная, не съм активен организатор на благотворителните ни събития, но съм активен в идейната част, подкрепата, която е нужна, за да се случи нещото, и след това в участието – в самата организация са по-въвлечени други колеги от екипа. 

Мога да кажа, че най-забавни са дарителските кампании, които правихме на място в офиса на Software AG в София. Те бяха под формата на благотворителни базари с храни и напитки, на които се събирахме много колеги и беше супер весело .

 

 

Заради нуждата от социална дистанция, миналата година се наложи да опитаме друг подход – онлайн търг, на който продавахме предмети благотворително. И той беше успешен, но на колегите им липсваше реалния контакт по време на благотворителната кампания.

Затова участието ни в коледната кампания на „Операция: Плюшено мече“, чрез която закупихме подаръци за децата, ползватели на услугите на Център за социална рехабилитация и интеграция „Света Анна“, гр. Карнобат , беше най-забавната ни благотворителна инициатива за 2020 г.

Q: Как избирате коя кауза да подкрепите?

A: През цялата година получаваме искания за подкрепа от различни места. Колкото и да искаме да помогнем на всички, ясно е, че нямаме тази възможност. Затова първо се запознаваме подробно с каузата и преценяваме доколко тя е свързана с основните ни насоки на подкрепа. След това обсъждаме вътрешно и решаваме коя кауза можем да подкрепим и как точно.

 

 

 

Q: Защо избрахте да застанете зад „Операция: Плюшено Мече“ и Менторската програма „Скритите таланти на България“?

A: Знаем, че всяка дейност в полза на обществото е плод на време и усилия. И организации като „Операция: Плюшено мече“ дават точно това – време и усилия, за да може повече деца да бъдат подкрепени в желанията и стремежите си да успеят в някаква насока.

Всяко дете заслужава своя шанс за развитие и успех. Заставаме зад Менторската програма „Скритите таланти на България“, защото това е нашият начин да допринесем за даването на този шанс.

Q: Какви са мечтите ви за 2021 година?

A: Моята голяма мечта за 2021 е успешно да се преборим с пандемията, която ни отдалечи от колеги и приятели през изминалата година.

Скъпи приятели от Software AG, благодарим Ви, че повярвахте в нашата кауза, нашия екип и талантливите деца, с които работим! Благодарим Ви за гласуваното доверие и подадената ръка! Благодарение на Вас, ние ще продължим да съществуваме и да се борим за един по-добър живот за тези деца още една година! Благодаря Ви, че станахте наши герои!

 

 

 

Ако и Вие сте компания-професионалист и искате да станете част от „Златният кръг“, ни пишете на info@plushenomeche.org.