Музиката наистина ще спаси света! Как Smule Bulgaria спаси нашия екип!

През зимата на 2020 ние от „Операция: Плюшено Мече“, притиснати от пандемията и несигурността, която я съпътства, стартирахме „Златният кръг“ с надеждата да спасим екипа си от изчезване. „Златният кръг“ е общност от 13 компании-професионалисти, които знаят важността на екипа, който стои зад всяка кауза и успеха й и са готови да подкрепят този екип, за да продължи да съществува доброто, което той твори. Всяка компания от „Златният кръг“ дарява конкретна сума за административните разходи на екипа ни, за да продължим да се борим за бъдещето на талантливите деца в неравностойно положение, с които работим целогодишно.

 

Днес ще Ви представим втората компания-професионалист, която се присъедини към „Златният кръг“ –  Smule Bulgaria. Те станаха наши герои, като спасиха екипа ни и целогодишната ни дейност от изчезване! Имаме удоволствието да интервюираме Симона Кръстанова, която се занимава с работодателската марка на Smule в България и да чуем прекрасни истории, мечти и принципите, чрез които работят невероятните екипи на успешните компании.

 

Q: Разкажете ни малко за Вашата дейност, екип и ценности?

A: В Smule се занимаваме с разработването на музикални мобилни приложения, чрез които свързваме десетки милиони хора от различни краища на света, всички водени от страстта си към музиката. Най-големият ни продукт е мобилно приложение за пеене – приложение, в което можеш да пееш както соло, така и в дует с друг човек в реално време, независимо в коя част на света се намира другия. Това е приложение, в което можеш да преживееш музиката като слушаш любимите си парчета, изпълнени от други потребители, но най-вече можеш да преживееш музиката като изразиш себе си през нея – като пееш, припяваш, тананикаш и се забавляваш, срещайки нови приятели от цял свят. Защото това е магията на музиката – тя успява да извади позитивното от нас и да ни даде усещането, че всички сме свързани!

 

Smule е американска компания, създадена през 2008 г., която до 2018 г. има един опериращ офис – в Сан Франциско, докато не решава да излезе извън пределите на Силициевата долина и отваря втория си офис именно в София. За тези близо две години и половина вече сме около 170 човека като екипът обхваща всички функции необходими за случването на магията: инженери, специализирани в различни ниши – mobile & web development, QA, machine learning, audio & video, data и т.н.; маркетолози; арт натури – дизайнери, музиканти…

 

Именно това разнообразие е едно от най-интересните неща при нас, защото рядко се среща такава симбиоза – успяваме да я постигнем благодарение на културата в компанията, която прави впечатление още на влизане в офиса ни и при първа среща с някой от колегите. Част от основните ни ценности са:
Driven – поставяме си високи цели, проактивни сме, ценим пламъка в очите на човека отсреща и заедно постигаме отлични резултати – така стъпка по стъпка осъществяваме мисията си;
Impactful – ние мислим и действаме глобално, фокусираме се върху значими за света неща и успяваме да въздействаме положително на толкова много хора;
Curiousкреативни и иновативни сме, търсим нови идеи навсякъде, достатъчно смели сме, че да експериментираме и поемаме рискове, но същевременно базираме всяко свое решение на реални данни;

 

И не на последно място – не пропускаме да отпразнуваме нито личните, нито общите ни поводи, музиката и усмивките, които тя носи и успехите ни, независимо дали големи или малки.

 

 

 

 

 

Q: Какво е най-важното за Вас във Вашата работа?

A: Най-важното за нас е да продължаваме да усмихваме хора с различни култури, интереси и виждания, малко по малко да превръщаме музиката в универсален език и средство за комуникация, да докажем, че всяка бариера може да бъде надскочена, но преди всичко да вдъхновяваме хората да създават, да се преоткриват, да споделят страстта си към музиката, да се подкрепят един друг и да се забавляват. За да можем да вдъхновяваме, разбира се, трябва ние самите да бъдем вдъхновени, така че един от приоритетите при нас винаги е бил вдъхновяващата атмосфера, за която допринася музиката като неизменна част от работата ни, цветния ни офис и разнообразните събития, които организираме.

 

 

 

Q: Споделете ни най-ценния урок, който сте научили през годините?

A: За малкото време, в което Smule ни събра като екип и сме заедно, въпреки че постигнахме чудесни успехи, направихме и някои грешки, но пък си взехме полезни уроци. Макар и малко клиширано, това, в което се убедихме е, че нищо не е невъзможно – всичко е постижимо стига наистина да го искаш, да приемаш трудностите като предизвикателства, да имаш хора, на които да можеш да разчиташ и малко късмет.

 

Q: С каква насока е Вашата корпоративна социална отговорност?

A: Всъщност, в основата на създаването на компанията и цялостната ни дейност стои една социална мисия, а именно да обединяваме хората около нещо, което всички ние харесваме – музиката, и да внасяме повече радост в ежедневието им. Не обичаме да поставяме рамки на това, с което се занимаваме – същото важи и за корпоративната ни социална отговорност. В последно време сякаш масово все повече изпитваме нуждата да правим добрини и самите служители в Smule Bulgaria дават идеи за различни благотворителни инициативи, а за съжаление няма как да подкрепим всички, така че един от фокусите ни през тази година e именно върху концепцията за корпоративната ни  социална отговорност.

 

Q: Кое е най-интересното и забавно благотворително събитие, което сте организирали или в което сте участвали?

A: Първото такова, за което се сещам, е едно чудесно събитие, което организирахме съвместно с една много интересна неправителствена организация. Тяхната кауза беше облагородяването на живота в едно от чаровните селца в най-бедния, но и един от най-красивите региони в България – в близост до Враца. Понеже доста колеги изявиха желание да се включат, имахме задачата да измислим по нещо за всички.

 

Отидохме рано сутринта и се разделихме на няколко групи, всяка от които имаше различна функция: една част работеха по създаването на кът – място, където жителите да могат да се срещат в слънчевите дни, а друга – помогнаха на възрастните с подготвянето на зимнина, цепенето на дърва и основните им занаяти.

 

Бабите ни се отблагодариха подобаващо – денят завърши с дегустация на току-що приготвените лютеница и сладко от тиквички, много искрени усмивки и една прекрасна изненада, която ни бяха подготвили – време за любопитни истории и песни, с които бабите истински ни разчувстваха и разсмяха.

 

Освен че успяхме да допринесем за по-добър живот в селцето, се пренесохме и в света на много сърцати хора и така това си остана едно от най-запомнящите се събития, които сме правили.

 

 

 

 

 

Q: Как избирате коя кауза да подкрепите?

A: Когато попаднеш на благотворителна инициатива и тя те докосне, някак започваш да я чувстваш като своя и преди да се усетиш вече си взел решение да се включиш в нея. Нещата се случват много естествено, както стана и с вас. Немалка част от местния ни екип подкрепя различни каузи, а Smule като наш работодател често застава зад тях и от името на компанията.

 

Q: Защо избрахте да застанете зад „Операция: Плюшено Мече“ и Менторската програма „Скритите таланти на България“?

A: „Операция: Плюшено Мече“ е мащабна инициатива, а както вече споменахме, ние мислим и действаме мащабно и сме щастливи, че имаме възможност да подкрепяме толкова голям проект и да бъдем причина за усмивките на лицата на дечицата (малки и големи), които сме успели да зарадваме заедно. А относно Програмата „Скритите таланти на България“ – пряко свързана е с това, което правим ние – да даваме шанс на хора с пламък в очите да се себеизразяват и да реализират таланта си. Понякога човек има нужда от някой, който да му подаде ръка на старта, за да повярва в себе си и да постигне големи успехи, а чувството ти да бъдеш този някой е наистина прекрасно.

 

Q: Какви са мечтите ви за 2021 година?

A: В Smule сме научени и продължаваме да се учим всеки ден да не поставяме граници пред мечтите и целите си… Но ако трябва да обобщим с няколко думи, те определено ще бъдат здраве, заедност и вдъхновение.

 

Скъпи приятели от Smule Bulgaria, благодарим Ви, че повярвахте в нашата кауза, нашия екип и талантливите деца, с които работим! Благодарим Ви за гласуваното доверие и подадената ръка! Благодарение на Вас, ние ще продължим да съществуваме и да се борим за един по-добър живот за тези деца още една година! Благодаря Ви, че станахте наши герои!

Ако и Вие сте компания-професионалист и искате да станете част от „Златният кръг“, ни пишете на info@plushenomeche.org.