SiteGround се присъединяват към “Златният кръг”

През зимата на 2020 ние от „Операция: Плюшено Мече“, притиснати от пандемията и несигурността, която я съпътства, стартирахме „Златният кръг“ с надеждата да спасим екипа си от изчезване. „Златният кръг“ е общност от 13 компании-професионалисти, които знаят важността на екипа, който стои зад всяка кауза и успеха й и са готови да подкрепят този екип, за да продължи да съществува доброто, което той твори. Всяка компания от „Златният кръг“ дарява конкретна сума за административните разходи на екипа ни, за да продължим да се борим за бъдещето на талантливите деца в неравностойно положение, с които работим целогодишно.

 

Срещаме ви със SiteGround (СайтГраунд) – един от тазгодишните герои от  „Златният кръг“ на корпоративните ни дарители. Имахме удоволствието да поговорим с Виктор Фачев, Директор Човешки Ресурси в компанията:

 

Q: Разкажете ни малко за Вашата дейност, екип и ценности?

Виктор: В ядрото на екипа на SiteGround (СайтГраунд) са няколко приятели от университета, които през 2004-та година решават, че искат да направят своя уебсайт хостинг услуга, която да отговаря на собствените им стандарти за качество, надеждност и обслужване. Част от идеята им е да създадат екип, в който хората да се чувстват ценени и да превърнат работното място в общност. 18 години по-късно SiteGround е една от най-големите независими хостинг компании с над 2 800 000 домейни на клиенти от цял свят. Днес екипът ни наброява над 500 човека с офиси в София, Пловдив, Стара Загора и локални екипи в Италия и Испания. Въпреки че основната ни сфера на дейност е в IT сектора, в компанията развиваме различни звена: връзки с клиенти, софтуерни инженери, QA, обслужване и техническа поддръжка, дигитален маркетинг, уеб дизайн, събития, счетоводство, финанси и администрация.

 

Q: Какво е най-важното за Вас във Вашата работа?

Виктор: Водещото в работата ни е убеждението, че когато работиш с желание, грижа и мотивация да се развиваш с всяко предизвикателство, това винаги си личи и оценява от клиентите и околните. Уважаваме и ценим хората, с които работим, и смятаме, че това ги мотивира. Когато гласувате доверие на съвестен и способен човек, той може да постигне чудеса! Мисията ни да повишим стандарта в индустрията на уеб хостинг услугите ни кара винаги да търсим най-доброто решение за нуждите на нашите клиенти. Ако не можем да намерим най-подходящото от някой партньор, го разработваме вътрешно. 

 

Q : Сподели ни най-ценния урок, който сте научили през годините?

Виктор: Може би най-ценният урок, който съм научил през годините, е че сред най-добрите бизнес инвестиции е грижата за щастието на хората в екипа. Когато хората се чувстват оценени на работа, те пренасят тази емоция в общуването си с околните, не само на работа, a и вкъщи след края на работния ден. Отношението към работата ни е като към хоби и когато е така, удоволствието е голямо. Стремиш се да даваш най-доброто от себе си, хората ни имат глобален импакт, а усилията им се ценят високо и от своя страна се опитваме да го показваме с всякакви социални придобивки, доколкото можем.

 

Q: Каква е Вашата корпоративна социална отговорност?

Виктор: Стремим се да превърнем социалната отговорност в социална активност. От самото начало философията на компанията е да работим със смисъл и да правим, каквото можем и зависи от нас, за да живеем по-добре – което тръгва от отношението ни вътре и извън екипа, работната среда и култура, която създаваме, но неминуемо стига до цялото ни общество и средата като цяло. Затова се стремим целогодишно да подкрепяме каузи, организации и проекти, които целят да развиват обществената среда в България. И сме горди, че това се оценява, особено през последните години, когато сме един от най-награждаваните работодатели в България, най-вече в категориите работна среда и култура, зелени политики, еко компания и офис, както и Социално отговорна компанията на годината за 2021г. в Бизнес наградите на Forbes България. Това е важно не само заради признанието, а и заради примера, който се надяваме да вдъхнови повече компании да възприемат целенасочена политика за социални дейности.

 

Q: Кое е най-интересното и забавно благотворително събитие, което сте организирали или в което сте участвали?

Виктор: Участвали сме  и ще продължим да участваме в много благотворителни инициативи чрез финансова или друг вид подкрепа. Неминуемо най-мащабни са усилията ни да помогнем медицинските работници в борбата с COVID19. В първата година от началото на пандемията бяхме един от водещите дарители в помощ на лечебни за­ведения в цялата страна с общо 545 000 лв.  В началото на пандемията предоставихме безплатен хостинг за над 100 уебсайта с дейност, насочена срещу COVID19 кризата. Подно­вихме безплатно договорите на над 10 000 клиенти от най-засегнатите райони в Испания и Италия.

Друга кампания с по-широка обществена полза е подкрепата ни към Планинската спасителна служба – Български червен кръст (ПСС-БЧК), на които помогнахме за осигуряването на средствата за наемането на първите изобщо 3 RECCO детектори в България – ключов инструмент, който помага на доброволческите им екипи да локализират и спасяват хора, заровени в снега след лавина. В допълнение събрахме препоръките на специалистите от ПСС в “Наръчник за безопасност в планината”, които разпространихме в доста хижи, както и в онлайн версия, която всеки може да свали. Едни от любимите ни проекти са свързани с дейността на Зелени Балкани, Българската Организация на Хижите с Обсервация (БОХО) и множество каузи за образование и помощ за децата.

 

Q: Как избирате коя кауза да подкрепите?

Виктор: Каузите ни следват нашите ценности и интересите на служителите ни – и много често тръгват от тях самите. Такъв е случаят с подкрепата ни за ПСС – човек от екипа ни беше видял тяхната кампания и беше призовал за индивидуални дарения, а ние решихме, че на фирмено ниво можем да помогнем повече и се свързахме директно с ръководството им. В допълнение към благотворителните дейности, инициирани от служители, от основаването си компанията редовно подкрепя различни организации в няколко ключови за обществото ни области: предприемачество, образование, здравеопазване, околна среда и природа и култура.

През декември 2021 си партнирахме с „ПЛАТФОРМАТА“ (platformata.bg) към фондация BCause в помощ на благотворителността, като създадохме наша кампания, подкрепяща 5 каузи. Кампанията имаше за цел да насърчи към дарение нашите служители и приятели. Споделихме страницата по нашите вътрешни и външни канали за комуникация със служителите и бяхме изумени от това колко бързо и гладко се случи всичко. Само за две седмици надминахме всичките си цели! В края на кампанията бе събрана сума от над 20 000 лв.

 

Q: Защо избрахте да застанете зад „Операция: Плюшено Мече“ и Менторската програма „Скритите таланти на България“?

Виктор: Решението ни беше мотивирано именно от вашата целогодишна работа по инициативи, свързани с развиването на таланта и образованието на деца. Тези деца, като всеки един от нас, имат нужда да получат опора и образование, да почерпят от опита, за да се развият като личности и да станат професионалисти, в това което обичат да правят.

 

Q: Какви са мечтите Ви за 2022 година?

Виктор: Мечтите ни са свързани с това хората да бъдат по-здрави, да дишат по-чист въздух и най-важното децата ни да искат да учат и да останат да живеят и работят в България. И когато нашето общество пожелае да е по-единно и по-здраво и в пряк и в преносен смисъл, тогава ще има решения. Защото или има решения, които има по света и ги вкарваме в България, или ние трябва да измислим такива, които да работят за нас, а защо не и да ги изнесем по света. Ако тръгнем в тази посока, това ще доведе и до повече възможности повече хора да останат да живеят и работят пълноценно тук.

 

Скъпи приятели от SiteGround, благодарим Ви, че повярвахте в нашата кауза, нашия екип и талантливите деца, с които работим! Благодарим Ви за гласуваното доверие и подадената ръка! Благодарение на Вас, ние ще продължим да съществуваме и да се борим за един по-добър живот за тези деца още една година! Благодаря Ви, че станахте наши герои!

Ако и Вие сте компания-професионалист и искате да станете част от „Златният кръг“, ни пишете на info@plushenomeche.org.