PostScriptum стават част от „Златният кръг“

 

През зимата на 2020 ние от „Операция: Плюшено Мече“, притиснати от пандемията и несигурността, която я съпътства, стартирахме „Златният кръг“ с надеждата да спасим екипа си от изчезване. „Златният кръг“ е общност от 13 компании-професионалисти, които знаят важността на екипа, който стои зад всяка кауза и успеха й и са готови да подкрепят този екип, за да продължи да съществува доброто, което той твори. Всяка компания от „Златният кръг“ дарява конкретна сума за административните разходи на екипа ни, за да продължим да се борим за бъдещето на талантливите деца в неравностойно положение, с които работим целогодишно.

 

Днес ще Ви представим професионалистите от PostScriptum. Те са най-новият герой, който се присъедини към „Златният кръг“ и спаси нашия екип от изчезване. Имахме удоволствието да си поговорим с прекрасната Богомила Трайкова, Мениджър Брандинг и Комуникации за глобалната енергия, иновациите в технологиите и техния страхотен екип.

 

Q: Разкажете ни малко за Вашата дейност, екип и ценности?

Богомила: Ние сме глобална енергийна компания с инвестиции в иновативни бизнеси и технологии, както и в едни от най-големите ВЕИ проекти в световен мащаб. Основно инвестираме в областта на енергийния преход и технологиите. В България инвестициите ни са в компаниите International Power Supply и Software Group, а извън страната част от портфолиото ни включва Resalta (Словения), Qualsights (USA), H1 Energy и други.

 

PostScriptum е нещо средно между семеен офис и фонд за частен капитал. Работим изцяло с частни средства, без институционални инвеститори. За разлика от повечето други фондове в България, фондът е глобален. Основният ни екип е тук в София, откъдето управляваме инвестиции в Австралия, САЩ, Великобритания и по целия свят.

 

Чрез нашата дъщерна компания CWP Global инвестираме и развиваме големи ВЕИ проекти в Австралия, Европа, Африка и Южна Америка. CWP е водещ ВЕИ производител в Австралия, там имаме реализирани близо 2000 МВт (финансирани с около 3 млрд. щатски долара). В момента сме също лидер в разработването на мащабни проекти за зелен водород, като имаме участие и в най-големият проект за зелен водород в светаAsian Renewable Energy Hub, който е разположен в пустинята на Западна Австралия на площ от 6500 кв. км и е с капацитет от 26 000 МВт.

 

 

Q: Какво е най-важното за Вас във Вашата работа?

Богомила: Движи ни нуждата да изградим устойчиво бъдеще. Светът се нуждае спешно от нови решения, с които да се справи с глобалната климатична криза.

 

Нашата роля? За да се декарбонизира световната икономика, ще е необходимо огромно количество чиста енергия – ресурс, който невинаги е наличен там, където е необходим. Това са десетки и стотици проекти с мащаб като нашия Asian Renewable Energy Hub. Именно с тази визия създадохме проекта още през 2014 и именно този стратегически и дългосрочен начин на мислене е много важен в нашата работа.

 

Инвестираме много също във взаимоотношения във всеки аспект – с партньори, клиенти, членовете на екипа ни и местните общества. Разбираме, че единственият прогрес е устойчивият прогрес във всеки аспект на думата – икономически, социален и екологичен – и прилагаме това разбиране в нашия бизнес. 

 

Q : Сподели ни най-ценния урок, който сте научили през годините?

Богомила: Винаги давай крачка назад и погледни ситуацията от разстояние. Попитай:

„Каква е голямата картинка?“

Това е въпросът, който може би най-често се задава по време на бизнес срещи в нашия екип.

 

Q: Каква е Вашата корпоративна социална отговорност?

Богомила: В PostScriptum основна цел на нашите ESG инициативи до момента е образованието. Смятаме, че това е перото, по което имаме отговорност и възможност за реално въздействие в България, където се намира и главният ни офис. Забелязахме, че в образователната ни система има дупка – ученици и студенти не получават необходимите знания, за да движат иновативния преход към нисковъглеродна икономика. Затова имаме редица инициативи в тази насока, като се стараем да покриваме деца и юноши от всички възрасти.

 

Q: Кое е най-интересното и забавно благотворително събитие, което сте организирали или в което сте участвали?

 

Богомила: Разбира се, че това е конкурсът за ученици „Млад иноватор“, на който деца от 1. до 12. клас имат възможност да представят своите иновативни проектни идеи и да получат финансиране. Всяка година получаваме десетки кандидатури и всяка година децата се представят все по-блестящо. Интересно е да видим колко отворени към новия свят са тези деца. Забелязваме, че благодарение на интернет те вече са добре запознати с климатичната криза и са силно заинтересовани да участват в промяната, която трябва да се случи. Отговорни са, активни са, търсещи решения, а не фокусирани над проблема. Това е изключително вдъхновяващо.

 

 

Q: Как избирате коя кауза да подкрепите?

Богомила: Важна е не само каузата, но и екипът, който стои зад нея. Внимателно избираме с кого влизаме във взаимоотношения и винаги търсим възможност за реално позитивно въздействие. Търсим автентичност и отдаденост, освен аргументирано изложение на нуждите и очакваните резултати. Това, разбира се, важи и за проектите, в които инвестираме. 

 

Q: Защо избрахте да застанете зад „Операция: Плюшено Мече“ и Менторската програма „Скритите таланти на България“?

Богомила: Харесваме много отдадеността на екипа, както и постигнатите досега резултати. Много ни впечатли методологията, по която Програмата работи и се надяваме, че скоро ще открием и нашия млад талант, когото да подкрепим като корпоративен ангел.

 

Q: Какви са мечтите Ви за 2021 година?

Богомила: Мисля, че повечето членове на екипа мечтаят за края на пандемията, за да можем не само отново да се върнем в офиса, но и да организираме различни екипни събития, както и да играем следобедна джага без никакви притеснения.

 

 

Скъпи приятели от  PostScriptum благодарим Ви, че повярвахте в нашата кауза, нашия екип и талантливите деца, с които работим! Благодарим Ви за гласуваното доверие и подадената ръка! Благодарение на Вас, ние ще продължим да съществуваме и да се борим за един по-добър живот за тези деца още една година! Благодаря Ви, че станахте наши герои!

Ако и Вие сте компания-професионалист и искате да станете част от „Златният кръг“, ни пишете на info@plushenomeche.org.