Често задавани въпроси - Операция Плюшено Мече Коледна кампания
Често задавани въпроси - Операция Плюшено Мече Коледна кампания

1. НИЕ СМЕ ДОБРОВОЛЦИ – МОЛИМ ВИ, НЕ БЪДЕТЕ ГРУБИ С НАС!

Екипът от над 200 доброволеца: 40 регионални отговорника и техните помощници всяка година дарява 3 месеца от живота си за организиране на най-мащабната Коледна кампания за сбъдване на детски мечти в България. Ние работим посред нощ, преди и след работа, в обедната почивка, събота и неделя и по време на празниците, за да случим всичко това. Отговаряме за близо  10 000 бенефициента и техните мечтани, персонални подаръци и поддържаме комуникация с  директори от 450 социални услуги в страната и над 20 000 дарители + безброй куриери.

Работата е трудна и изтощителна, но награждаваща и никой НЕ ни плаща, за да я вършим – правим го от сърце. Затова Ви молим – бъдете мили и търпеливи към нас! Ако сме допуснали техническа или друга грешка, то вероятно имаме нужда от помощ.

Част от нас отговарят сами за цял един регион и нямат екип, което означава, че сами звъним на всички директори, събираме списъци и документи, коригираме ги, качваме ги в сайта, следим и отговаряме на коментари, получаваме и сортираме подаръци, уговаряме дати за посещение и сами разнасяме подаръците, и ги раздаваме на всяко дете и съвместяваме всичко това с нашата работа, деца, семейства и учене! Благодарим Ви за разбирането!

2. На кого дарявам?

Бенефициентите в Коледната кампания на „Операция: Плюшено Мече“ са деца и младежи:

  • лишени от родителска грижа
  • с увреждания (от семейства с финансови затруднения)
  • от социално слаби семейства
  • в риск

… както и възрастни с умствени увреждания, защото те носят душата на дете.

3. Как да даря?

Стъпките за даряване можете да видите тук.

4. Трябва ли да е НОВ подаръкът?

Нашата кампания работи само с НОВИ подаръци. Изключение правят само подаръци или артикули от графа „Основни нужди“, само ако изрично е упоменато в скоби (може употребяван/втора ръка) и е в добро състояние. Изключение правим и с бялата техника – тя може да е употребявана, но в изправност.

5. Мога ли да задържа подаръка до датата на посещението и после лично да го подаря?

Умоляваме ви да НЕ задържате подаръците в себе си. Тази година, заради пандемичната обстановка няма да има посещения от дарители и доброволци. Подаръците ще бъдат раздадени от персонала на всяка социална услуга.

6. Къде да изпратя подаръка?

Подаръкът, за който сте заявили участие като дарител, трябва да се изпрати само и единствено на точно определен адрес, който е посочен под името на всяка институция в страницата на конкретния списък с желания, където сте дарител. Ако сте дарител за регион Враца, можете да изпратите подаръка само във Враца и то на посочения адрес, и никъде другаде. От тази година системата изпраща автоматичен имейл с етикет, съдържащ адреса за пратка, който можете да разпечатате у дома и да залепите на подаръка.

7. Какви са начините за изпращане на подарък?

Подаръците могат да бъдат лично оставени в пункта/на адреса или да бъдат изпратени по куриер. Подаръците НЕ може да бъдат изпратени по Българска поща!

8. Защо НЕ може да пращам подарък по Българска поща?

Нашият екип е изцяло от доброволци. Ние ходим на работа от осем до пет и отговаряме за средно 500 подаръка, което прави невъзможно ходенето до българска поща всеки ден и то многократно. Благодарим Ви за разбирането.

9. Как да бъде опакован подаръкът?

Подаръците се опаковат празнично, в коледна опаковъчна хартия и се надписват с име на регион, град, институция, номер и прякор на дете и възраст. Този надпис е за нашия екип, който приема и сортира подаръците в пункта. Адресът за получаване на самия пункт  е посочен в конкретната страница с желания, където сте дарител, както и във вашия профил като дарител в Платформата, който се намира в горния десен ъгъл, както и в двата имейла за потвърждение, които ще получите от нас.

10. Защо не виждам истинските имена на децата?

Заради новия правилник за защита на личните данни (GDPR) вече нямаме право да качваме истинските имена на децата. Затова на сайта ни ще намерите прякори на децата.

11. Имам въпрос относно размер, форма, вид и специфика по подаръка – кого да питам?

Напишете като коментар под списъка, където сте дарител, Вашия въпрос и един от отговорниците за този списък ще отговори на Вашия въпрос.

12. Мога ли да сложа лакомства в подаръка?

Тази година, заради пандемичната ситуация Ви молим да не слагате никакви храни към подаръците, защото така подлагаме на риск всички деца, които ще получат подарък от нас.

13. Мога ли да сложа нещо допълнително към подаръка?

Можете да сложите допълнителни неща към подаръка, ако те са безопасни за детето и са съгласувани с възрастта и пола му.

14. Кога най-късно мога да изпратя подаръка?

Всички подаръци трябва да са на посочените АДРЕСИ най-късно на 05.12.23, което означава, че ако пращате по куриер, трябва да изпратите подаръка до 03.12.23. Ако го носите лично, можете да го занесете на 05.12.23.

15. Как да опаковам артикули от графа “Основни нужди“?

Артикули от графа „Основни нужди“ няма нужда да се опаковат празнично. Опаковайте ги така, че да не се счупят, разлеят или повредят и надпишете съдържанието и количество на пратката, за да не се налага да я отваряме.

16. Ами ако някое дете остане без подарък?

Ние се занимаваме с това цели 15 години и досега нито едно дете не е оставало без подарък. Ако не намерим дарител за конкретно дете до 09.12, пускаме извънреден списък и в рамките на 5 дни намираме дарител. Ако и тогава няма дарител, то нашият екип лично купува подаръка, чрез дарения направени към Сдружението или с лични средства на нашите прекрасни доброволци.

17. Как да съм сигурен, че подаръците достигат до децата?

Всички социални услуги са длъжни да предоставят снимки от раздаването на подаръците, които после можете да намерите на регионалните страници на кампанията за всеки регион във facebook (например: ОПМ Регион Видин). Където имаме възможност, ходим лично – доброволци и дарители и раздаваме ние. От 2022 вече имаме и бутон за подаване на сигнал за злоупотреба в Платформата за даряване. Всеки сигнал се разглежда, проверява и необходимите действия се взимат.

18. Кога се раздават подаръците?

Подаръците се раздават в периода 14-24 декември (+/- два дни).

19. Как се прави посещението?

Тази година, заради пандемията, няма да има посещения от дарители и доброволци. Подаръците ще бъдат раздадени от персонала на социалните услуги, които ще ни предоставят и снимков материал.

20. Защо има цели списъци с едни и същи желания като спортни екипи, якета и обувки или козметични принадлежности?

Причините може да са няколко:

А) Всички се активизират да даряват по Коледа. В по-големите градове ние не сме единствените дарители. Конкретната социална услуга може да има и други дарители, които са се ангажирали да вземат пожелани от децата подаръци, а на нас да се пада честта да ги стоплим и обуем.

Б) Ако децата са с увреждания /особено тежки умствени и физически увреждания/ се доверяваме на преценката на директора, защото той най-добре знае, какво трябва да им бъде подарено.

21. Защо има и списъци с възрастни хора?

Кампанията има за цел да върне детството на децата в неравностойно положение в България. Възрастните хора с умствени увреждания се причисляват към категория „дете“, защото техният капацитет обикновено е на дете. Те са и едни от бенефициентите, които най-много се радват да ни видят преди Коледа! Благодарим Ви, че отваряте сърцата си и за тях!

22. Ще видя ли снимки на детето, на което съм дарител?

Нашите бенефициенти са близо 10 000 в цялата страна. За да направим снимка на всяко дете, докато получава подарък, то ние трябва да имаме изрично разрешение от директор или настойник, защото това са деца и младежи под специална закрила – голяма част от тях са с увреждания, други са били жертва на насилие, а на трети просто не им е приятно да бъдат снимани. Не винаги получаваме такова разрешение. Правим снимки, където ни разрешат и ги качваме във формата, в която ни разрешат (със скрито лице, от врата надолу, в гръб, в далечен план и т.н.). Благодарим за разбирането!

23. Къде мога да видя снимки от раздаването?

Ако сме получили разрешение да направим снимки, ги качваме на страниците на кампанията за всеки регион във Facebook. Тук можете да намерите линк към всяка страница!

24. Кога ще видя снимки от посещението?

Молим нашите дарители да са много търпеливи с нас, защото в края на кампанията обикновено сме на предела на силите си, а за да качим снимки ни трябва допълнителен ресурс време и енергия, които след многобройните посещения в рамките на десетте дни преди Коледа вече е изчерпан. Снимките се събират от всички социални услуги, след което почти винаги трябва да се обработят, което изисква допълнително време. Всички снимки се качват в периода 25.12-30.01.

25. Ако съм дарител на няколко деца от един дом, може ли да сложа и пратя всичко в един кашон?

Можете да пратите всички подаръци в един кашон, но кашонът трябва да е надписан с пълната информация, за да знае нашият екип, че подаръците за конкретните деца са в този кашон.

26. Мога ли да занеса подаръка направо в дома?

НЕ можете да носите директно в дома, освен ако адресът посочен като пункт, не е самият дом. Месец ноември и декември са най-натоварените месеци, както за нас, така и за самите директори и персонал, които без друго са в камерен състав. Молим Ви да не ги ангажирате допълнително, защото те наистина нямат капацитета – все пак отговарят за поне 10 човешки живота.

27. Мога ли да даря пари за Коледната кампания?

Ако имате желание да дарите пари, то нашият екип ще използва тази сума за покриване на разходите за гориво, по време на транспортирането на подаръците, за набавяне на липсващи подаръци, които не са пристигнали след крайния срок или подаръкът е объркан (например размер, пол или вид), за препакетиране на подаръци, ако опаковката на такива е била нарушена при транспортирането.

28. Къде да сложа гаранцията или касовата бележка?

Ако сте купили техника или друг артикул с гаранция или обувки/дрехи, за които се притеснявате, че може да не са точния размер на детето, можете да го прикрепите добре в джоб към външната част на подаръкa и нашият екип ще го предаде на директора на социалната услуга, където сте дарител. Ако Вие сте дарител от друг град, задръжте касовата бележка на дрехи/обувки, които сте взели и ако се те се окажат неправилния размер, ще върнем подаръка до вас, за да го смените. В тази ситуация, ако нямате възможност ще поемем разходите по втората пратка.

29. Искам да даря, но живея в чужбина – какво да правя?

А) Можете да пратите пари на Ваш роднина/приятел и да го помолите да купи и изпрати подаръка преди посочения срок.

Б) Можете да пратите подаръка от чужбина, но трябва да гo изпратите много по-рано, за да стигне навреме.

В) Можете да поръчате подаръка online от български сайт, който ще го прати навреме.

30. Мога ли да поръчам подаръка online и да го пратя?

Можете! Това е единственият случай, в който приемаме пратки по Българска поща, но задължително трябва да предупредите регионалния отговорник, че чака пратка в пощата. Направете това, като пишете коментар под списъка, където сте дарител.

31. Мога ли да помогна и в дългосрочен план?

Можете да подкрепите талантлив младеж, лишен от родителска грижа или в риск да влезе в университет. Информация за Целогодишна менторска програма „Скритите таланти на България“ можете да намерите тук.