info@plushenomeche.org

Home

Често задавани въпроси

 1. НИЕ СМЕ ДОБРОВОЛЦИ – БЪДЕТЕ МИЛИ С НАС!

Екипът от над 200 доброволеца и 40 регионални отговорника всяка година дарява 3 месеца от живота си за организиране на най-мащабната Коледна кампания за сбъдване на детски мечти в България. Ние работим посред нощ, преди и след работа, събота и неделя и по време на празниците, за да случим всичко това. Отговаряме за общо над 8 000 бенефициента, близо 12 000 персонални подаръци и поддържаме комуникация с  директори от 416 социални услуги в страната и над 20 000 дарители + безброй куриери. Работата е трудна и изтощителна, но награждаваща и никой НЕ ни плаща, за да я вършим – правим го от сърце. Затова Ви молим – бъдете мили и търпеливи към нас! Ако сме допуснали техническа или друга грешка, то вероятно имаме нужда от помощ. Част от нас отговарят сами за цял един регион и нямат екип, което означава, че сами звъним на всички директори, събираме списъци и документи, качваме ги в сайта, следим и отговаряме на коментари, получаваме и сортираме подаръци, уговаряме дати за посещение и сами разнасяме подаръците, и ги раздаваме на всяко дете! Благодарим Ви за разбирането!

 1. На кого дарявам?

Бенефициентите в Коледната кампания на „Операция Плюшено Мече“ са деца и младежи:

 • лишени от родителска грижа
 • с увреждания (от семейства с финансови затруднения)
 • от социално слаби семейства
 • в риск

… както и на възрастни с умствени увреждания, защото те носят душата на дете.

 1. Как да даря?

Стъпките за даряване можете да видите тук: https://plushenomeche.org/otb/site/how-to

 1. Трябва ли да е НОВ подаръкът?

Нашата кампания работи само с НОВИ подаръци. Изключение правят само подаръци или артикули от графа „Основни нужди“, само ако изрично е упоменато в скоби (може употребяван/втора ръка) и е в добро състояние. Изключение правим и с бялата техника – тя може да е употребявана, но в изправност.

 1. Мога ли да задържа подаръка до датата на посещението и после лично да го подаря?

Умоляваме ви да НЕ задържате подаръците в себе си, дори ако със сигурност ще присъствате на посещението и лично ще предадете подаръка. Нашият екип няма как да проследи какво липсва и какво е в наличност, преди посещението и съответно няма как да реагира навреме и да гарантира, че всяко дете ще получи подарък, когато не знае кои и колко дарители са задържали подаръците до посещението и дали ще дойдат. Също така, случва се дарител да забрави за датата или да е възпрепятстван от обстоятелства и да не може да дойде за раздаването, което означава, че нашият екип трябва извънредно да търси подарък часове преди раздаването, а това би било непосилно.

 1. Къде да изпратя подаръка?

Подаръкът, за който сте заявили участие като дарител, трябва да се изпрати само и единствено на точно определен адрес, който е посочен под името на всяка институция в страницата на конкретния списък с желания, където сте дарител. Ако сте дарител за регион Враца, можете да изпратите подаръка само във Враца и то на посочения адрес, и никъде другаде.

 1. Какви са начините за изпращане на подарък?

Подаръците могат да бъдат лично оставени в пункта/на адреса или да бъдат изпратени по куриер. Подаръците НЕ може да бъдат изпратени по българска поща!

 1. Защо НЕ може да пращам подарък по българска поща?

Нашият екип е изцяло от доброволци. Ние ходим на работа от осем до пет и отговаряме за средно 500 подаръка, което прави невъзможно ходенето до българска поща всеки ден и то многократно. Благодарим Ви за разбирането.

 1. Как да бъде опакован подаръкът?

Подаръците се опаковат празнично, в коледна опаковъчна хартия и се надписват с име на регион, град, институция, номер и прякор на дете и възраст. Този надпис е за нашия екип, който приема и сортира подаръците в пункта. Адресът за получаване на самия пункт  е посочен в конкретната страница с желания, където сте дарител.

 1. Защо не виждам истинските имена на децата?

Заради новия правилник за защита на личните данни (GDPR) вече нямаме право да качваме истинските имена на децата. Затова на сайта ни ще намерите вместо имена, прякори.

 1. Имам въпрос относно размер, форма, вид и специфика по подаръка – кого да питам?

Напишете като коментар под списъка, където сте дарител, Вашия въпрос и един от отговорниците за този списък ще отговори на Вашия въпрос.

 1. Мога ли да сложа лакомства в подаръка?

Можете да сложите лакомства към подаръка, ако те са опаковани и са със срок на годност, само ако детето, на което сте дарител не е с увреждане.

 1. Мога ли да сложа нещо допълнително към подаръка?

Можете да сложите допълнителни неща към подаръка, ако те са безопасни за детето и са съгласувани с възрастта и пола му.

 1. Кога най-късно мога да изпратя подаръка?

Всички подаръци трябва да са на посочените АДРЕСИ най-късно на 09.12, което означава, че ако пращате по куриер, трябва да изпратите подаръка до 07.12. Ако го носите лично, можете да го занесете на 09.12, но не по-късно от тази дата.

 1. Защо има графа „Основни нужди“?

Мечтата на екипа на „Операция Плюшено Мече“ е ние, обществото, да сме в подкрепа на тези деца и младежи, не само по празниците, а през цялата година, защото те са нашите деца! Целта на графа „Основни нужди“ е да подкрепим както самите деца, така и работата на персонала, който се грижи за тях 24 часа в денонощието, 365 дни в годината, така и самите деца. Предоставяйки дрехи, обувки, храна, почистващи препарати, мебели, бяла техника, учебни пособия ние правим живота на децата малко по-лесен, а домът им малко по-уютен.

 1. Как да опаковам артикули от графа “Основни нужди“?

Артикули от графа „Основни нужди“ няма нужда да се опаковат празнично. Опаковайте ги така, че да не се счупят, разлеят или повредят и надпишете съдържанието и количество на пратката, за да не се налага да я отваряме.

 1. Ами ако някое дете остане без подарък?

Нито едно дете не остава без подарък! Ако не намерим дарител за конкретно дете до 09.12, пускаме извънреден списък и в рамките на 5 дни намираме дарител. Ако и тогава няма дарител, то нашият екип лично купува подаръка, чрез дарения направени към Сдружението или с лични средства на нашите прекрасни доброволци.

 1. Как да съм сигурен, че подаръците достигат до децата?

Нашият екип лично поема ангажимента да занесе и раздаде подаръците. Дори да не ни разрешат да снимаме децата по време на раздаването, ние подписваме приемо-предавателни протоколи с директор и персонал на всяка социална услуга, която посетим и правим снимка на подаръците пред или в самия дом.

 1. Кога се раздават подаръците?

Подаръците се раздават в периода 14-24 декември (+/- два дни). Датите за посещение се съобщават в началото на декември. Те се уговарят от нашия екип и са съгласувани с графика на децата, персонала и директорите на социалната услуга.

 1. Как се прави посещението?

В деня на посещението екипи от доброволци и регионални отговорници се срещат на предварително уговорено място, в конкретен час, натоварват колите на доброволци с подаръци и тръгват към социалната услуга, където е насрочено посещение за този ден. Там те се запознават с децата (ако вече не се познават) и прекарват няколко часа с тях – заедно отварят подаръци, помагат им да ги сглобят ако има нужда, говорят или играят с децата и младежите.

 1. Мога ли и аз да раздавам подаръци с Вас?

Всеки дарител е добре дошъл с екипа ни в деня на посещението, където лично може да раздава с нас подаръци. Не е нужно да сте дарител на дете от конкретната институция, за да сте част от посещението. На места обаче имаме ограничение на броя посетители, най-често когато децата са с увреждане. В такъв случай трябва да се съобразим с правилника на институцията и да сме не повече от предварително обявения брой доброволци.

NB: Скъпи дарители, имайте предвид, че посещенията при деца, младежи и особено възрастни с увреждания не са по силите на всеки. Проверете предварително какви бенефициенти посещаваме и преценете дали можете да се ангажирате емоционално преди да се запишете за посещение.

 1. Защо има цели списъци с едни и същи желания като яке и обувки или козметични принадлежности?

Причините може да са няколко:

А) Всички се активизират да даряват по Коледа. В по-големите градове ние не сме единствените дарители. Конкретната социална услуга може да има и други дарители, които са се ангажирали да вземат пожелани от децата подаръци, а на нас да се пада честта да ги стоплим и обуем. Б) Ако децата са с увреждания се доверяваме на преценката на директора, защото той най-добре знае, какво трябва да им бъде подарено.

В) Понякога това се прилага от директорите като възпитателна мярка, ако децата или младежите, който ползват услугата, не спазват правилата и проявяват неуважение към персонала. Както всеки родител възпитава детето си, то така понякога и на директорите им се налага да предприемат по-сериозни мерки.

 1. Защо има и списъци с възрастни хора?

Кампанията има за цел да върне детството на децата в неравностойно положение в България. Възрастните хора с умствени увреждания се причисляват към категория „дете“, защото техният капацитет обикновено е на дете. Те са и едни от бенефициентите, които най-много се радват да ни видят преди Коледа! Благодарим Ви, че отваряте сърцата си и за тях!

 1. Ще видя ли снимки на детето, на което съм дарител?

Нашите бенефициенти са над 8 000 в цялата страна. За да направим снимка на всяко дете, докато получава подарък, то ние трябва да имаме изрично разрешение от директор или настойник, защото това са деца и младежи под специална закрила – голяма част от тях са с увреждания, други са били жертва на насилие, а на трети просто не им е приятно да бъдат снимани. Не винаги получаваме такова разрешение. Правим снимки, където ни разрешат и ги качваме във формата, в която ни разрешат (със скрито лице, от врата надолу, в гръб, в далечен план и т.н.). Благодарим за разбирането!

 1. Къде мога да видя снимки от раздаването?

Ако сме получили разрешение да направим снимки, ги качваме на страниците на кампанията за всеки регион във Facebook. Тук можете да намерите линк към всяка страница!

 1. Кога ще видя снимки от посещението?

Молим нашите дарители да са много търпеливи с нас, защото в края на кампанията обикновено сме на предела на силите си, а за да качим снимки ни трябва допълнителен ресурс време и енергия, които след многобройните посещения в рамките на десетте дни преди Коледа вече е изчерпан. Снимките почти винаги трябва да се обработят, което изисква допълнително време. Всички снимки се качват в периода 25.12-15.01.

 1. Ако съм дарител на няколко деца от един дом, може ли да сложа и пратя всичко в един кашон?

Можете да пратите всички подаръци в един кашон, но кашонът трябва да е надписан с пълната информация, за да знае нашият екип, че подаръците за конкретните деца са в този кашон.

 1. Мога ли да занеса подаръка направо в дома?

НЕ можете да носите директно в дома, освен ако адресът посочен като пункт, не е самият дом. Месец ноември и декември са най-натоварените месеци, както за нас, така и за самите директори и персонал, които без друго са в камерен състав. Молим Ви да не ги ангажирате допълнително, защото те наистина нямат излишно време – все пак отговарят за поне 10 човешки живота.

 1. Мога ли да даря пари за Коледната кампания?

Ако имате желание да дарите пари, то нашият екип ще използва тази сума за покриване на разходите за горива, по време на транспортирането на подаръците и за набавяне на липсващи подаръци, които не са пристигнали след крайния срок.

 1. Къде да сложа гаранцията?

Ако сте купили техника или друг артикул с гаранция, можете да го прикрепите добре в джоб към външната част на подаръкa и нашият екип ще го предаде на директора на социалната услуга, където сте дарител.

 1. Искам да даря, но живея в чужбина – какво да правя?

А) Можете да пратите пари на Ваш роднина/приятел и да го помолите да купи и изпрати подаръка преди посочения срок.

Б) Можете да пратите подаръка от чужбина, но трябва да гo изпратите много по-рано, за да стигне навреме.

В) Можете да поръчате подаръка online от български сайт, който ще го прати навреме.

 1. Мога ли да поръчам подаръка online и да го пратя?

Можете! Това е единственият случай, в който приемаме пратки по българска поща, но задължително трябва да предупредите регионалния отговорник, че чака пратка в пощата.

 1. Мога ли да помогна и в дългосрочен план?

Можете! Погледнете информацията тук за нашата нова целогодишна менторска програма „Скритите таланти на България“.